Faq

Koliko časa mi vzame priprava jedi Pogrej in pojej?

Vse izdelke Pogrej in pojej pripravimo povsem preprosto in, kar je v današnjem času zelo pomembno, hitro. Naši kuharski mojstri so vse jedi pripravili do te mere, da jo skupaj s plastično posodo v kateri je shranjena ali pogrejete v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici. V primeru jedi na žlico lahko jed stresete v kozico in jo pogrejete. V vsakem primeru je jed, ki se sicer pripravlja dlje časa, pripravljena, da jo postrežete le v nekaj minutah. Tako imate pripravljen odličen obrok v kratkem času.

Kakšna je količina jedi v eni porciji?

V linijo izdelkov Pogrej in pojej smo umestili dve vrsti pakiranj – enoporcijska in družinska pakiranja. Večino jedi smo pripravili v enoporcijskih pakiranjih, kjer je količina izdelka med 270 in 450 grami, kar je količina, ki zadosti za en obrok ene osebe. Posebej priljubljene recepte, ki so jih veseli vsi družinski člani, pa smo pripravili v družinskih pakiranjih. Tukaj je količina večja, vse tja do 1200 gramov, kar zadošča za en obrok za tri do štiri osebe.

Zakaj določenega izdelka občasno ni na polici?

Ker se zavedamo, da je pri izbiri hrane pomemben dejavnik pestrost izbire, poskušamo v določenem časovnem obdobju »zavrteti« čim več različnih izdelkov iz naše ponudbe. Vendar vseh izdelkov zaradi omejenega prostora na prodajnih policah v posamezni trgovini ni možno ponuditi. Trudimo se, da v različnih intervalih zamenjamo celoten asortiman izdelkov, kar posledično pomeni, da nekateri izdelki občasno niso na voljo. Izdelki, ki so sezonskega značaja in so med potrošniki priljubljeni le v določenem časovnem obdobju, so na policah le v času sezone, torej samo poleti ali pozimi.

Kateri od izdelkov Pogrej in pojej ne vsebuje glutena in ga lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo?

V ponudbi Pogrej in pojej so naslednje jedi, ki ne vsebujejo glutena: Piščančji zrezek v gobovi omaki z rižem, Piščančji paprikaš s krompirjevim pirejem, Bograč, Chili con carne.

Vsi našteti izdelki ne vsebujejo glutena in so povsem varni za bolnike s celiakijo.

Kako to, da je krompirjev pire užiten tudi po enem mesecu?

Posebni pogoji priprave vseh naših jedi, tudi krompirjevega pireja, nam omogočajo, da zelo dobro izkoriščamo postopek pasterizacije. S hermetičnim zapiranjem jedi v nepredušne posodice in s pasterizacijo različnim mikroorganizmom preprečimo rast in razvoj. Zato so naši izdelki uporabni do 30 dni in več. Pri izdelkih, ki jih hranite v hladilniku, bodite pozorni na rok uporabe, ki je vedno označen na vidnem mestu.

Kaj je pasterizacija in kako poteka postopek pasterizacije?

Postopek pasterizacije je blaga, zdravju povsem prijazna ter hkrati izjemno učinkovita metoda podaljšanja trajnosti živila oz., krajše rečeno: konzerviranja. Bistvo postopka je toplotna obdelava pri temperaturah med 65 in 98 stopinjami Celzija, kjer se uničijo mikroorganizmi, s tem pa se podaljša obstojnost in varnost živil. Ker je pri pasterizaciji temperatura zelo podobna temperaturi kuhanja, kadar jedi pripravljate sami, ne pride do čezmernega uničenja hranljivih snovi.

Postopek pasterizacije omogoča, da lahko v hladilniku hranite izdelke vsaj mesec dni, nekatere pa tudi več. Dodajmo še, da lahko vsak naš izdelek pred rokom uporabe tudi zamrznete, vendar pa priporočamo, da zamrznjeni izdelek porabite v treh mesecih.

Ali je embalažo mogoče v celoti reciklirati?

Celotna embalaža – tako plastika kot kartonski del – se lahko uporabi v odprtem reciklirnem krogu.

Zaželeno pa je, da se embalaža, preden se ločeno zbere v košu za odpadno embalažo, opere in osuši.

Ali je varno uporabljati mikrovalovno pečico za pogrevanje jedi Pogrej in pojej?

Vse jedi Pogrej in pojej lahko pogrejete v mikrovalovni pečici, saj, po zagotovilih pristojnih institucij in proizvajalcev plastičnih embalaž, v katerih so shranjene naše jedi, uporaba mikrovalovnih pečic pri pogrevanju nima škodljivih posledic. Če pa vam kljub vsemu mikrovalovna pečica predstavlja zadržek, to ne pomeni, da ne morete uporabljati naših izdelkov. Vsi izdelki se lahko pogrejejo v vodni kopeli, tako da vodo v kozici segrejete do vretja, potem pa moč gretja zmanjšate na minimum in v vodo potopite posodico z našim izdelkom. V približno petnajstih minutah lahko izdelek postrežete. Točen čas gretja je naveden na vsaki embalaži. Poleg pogrevanja v vodni kopeli pa lahko vse naše jedi na žlico pogrejete tudi povsem »klasično«: odprete posodico, jed stresete v kozico ter jo grejete. Med pogrevanjem na ta način je jed potrebno občasno premešati.

Ali je plastična embalaža, v kateri je shranjen obrok, varna za pogrevanje v vodni kopeli in se iz nje morebiti ne sproščajo škodljive snovi?

Embalaža, ki jo uporabljamo za izdelke Pogrej in pojej, je narejena iz sodobnih plastičnih materialov razvitih prav za pasterizirane izdelke. Ti materiali so stabilni do te mere, da ne dovolijo izločanje snovi v jedi. Testiranja migracij snovi iz posodic so opravljena pri visokih temperaturah, ki so veliko višje od teh, ki jih dosežete s pogrevanjem izdelka v vodni kopeli (do 100 stopinj Celzija), zato zagotovo ne morajo povzročiti negativnega učinka na jedeh.

Omenimo še, da je zakonodaja, ki obravnava področje materialov, ki pridejo v stik z živili, izredno stroga in proizvajalci embalažnih materialov morajo zadostiti vrsti zahtev. Vse so tudi nadzorovane s strani inšpekcij pa tudi samih uporabnikov.

Kje lahko kupim izdelke Pogrej in pojej?

Izdelki so na voljo v naslednjih živilskih trgovskih verigah: Mercator, Spar, Tuš in Leclerc.

Vsa prodajna mesta oskrbujemo sami, tako da ves čas skrbimo, da so na policah vedno sveži izdelki. Izbiro izdelkov na prodajnih policah pa prilagajamo željam kupcev in lokalnim značilnostim.

Kontaktne informacije

Uprava: ETA KAMNIK d.o.o. 

Kajuhova pot 4, 1241 Kamnik

PE Proconi, Industrijska 6a

9000 Murska Sobota


tel: + 386 (0)2 530 50 49

tel: + 386 (0)2 530 50 32

e-pošta: info@eta-kamnik.si